Erik och Cecilia Vasa – historiskt gästspel med Skrömt Kulturguider


Trots att det i år är 470 år sedan Vasaborgen började byggas, är mycket av det som hände då lika spännande nu. Dramatiken, kärleken och makten. Avundsjukan, sveken och lögnerna. Tidlösa känslor och beteenden av människor lika mycket av kött och blod som vi är idag.

Skrömt Kulturguider har i många år gestaltat Erik XIV och andra historiska personer i Örbyhus slott där Erik satt fängslad och sedan dog av förgiftning, kanske på order av sin egen bror!

De har en specialskriven tur för Vasaborgen där du får träffa Erik XIV och Cecilia Vasa i sina vackra tidsenliga kläder från renässansen.

Skrömt Kulturguider berättar bland annat om maktspelet mellan kungen och kyrkan, mellan Vasarna och den svenska adeln, kvinnornas ställning vid hovet och mycket mer.

Skrömt kulturguider vill förmedla historiska fakta på ett lättsamt sätt, och rikta sig till flera generationer. Målet är att du, oavsett förkunskaper och ålder, ska kunna uppleva historien på ett nytt och levande sätt som berör och som får dig att fundera vidare efteråt.

Vi tror att du behöver ha fyllt sju år för att ha behållning av turen. Vasaborgen är en ruin och tyvärr inte anpassad för dig som är rörelsehindrad.

Under sommaren finns öppna visningar. Resten av året kan du boka din egen visning.