Varför är historia viktigt?

Historia är mänsklighetens gemensamma erfarenhet och trappan som hjälper oss utvecklas. Om vi känner till historiens händelser, vad som gjorts bra och dåligt, kan vi också förstå vad vi borde göra annorlunda. 

Din egen historia formar dig till den du är och hjälper dig ta kloka beslut som låter dig växa. Idag och i framtiden.  

Om du tillåts vara stolt över den du är, varifrån du än kommer,  hur du än ser ut, vad du än tror på och vem du än älskar, öppnar det upp för nyfikenhet, förståelse, nya möten och en bättre värld.

Jag vill att du ska tycka historia är spännande

Jag och mina medarbetare vill berätta Vasaborgens och Uppsala slotts äldre historia ur flera aspekter. Spökvandringarna startades ur en önskan att få igång en dialog med barn kring döden, för att göra det mindre skrämmande. Budskapet är att “bli vän med spökena”, det vill säga alla de rädslor vi bär med oss. Om vi möter våra rädslor med vänlighet och respekt, blir de kanske inte så farliga. 

 När vi berättar om den tragiska händelsen med Sturemorden och Erik XIV som i ett utbrott av misstänksamhet och raseri lät mörda sex personer på Uppsala slott, tar vi upp flera olika möjliga förklaringar till skeendet, vilket också kan kopplas till psykisk ohälsa. 

Historien om Cecilia Vasa berättar om en stark kvinna som vågade gå sina egna vägar i en tid då kvinnor i kungafamiljen och andra mäktiga familjer mest ansågs vara en handelsvara, där förpackningen omöjligt fick brytas...

Sist men inte minst: Stolthet. Jag tror att stolthet är positivt. Om du tillåts vara stolt över den du är och tillåter alla att känna likadant. 

Jag tror att de historiska berättelserna  kan synliggöra många av dagens aktuella händelser och spörsmål och få igång intressanta diskussioner hos er som besöker oss. Både unga, gamla och mittemellan.

Så började det...

Hösten 2003 fick medarbetare på reklambyrån Södra tornet kommunikation av en tillfällighet förfrågan om att driva verksamhet i de gamla 1500-talsruinerna vid Uppsala slott. Ruinerna, som grävdes ut i mitten på 1900-talet, gjordes om till museum 1990 och förvaltas av Statens fastighetsverk, SFV.

En dröm om att kunna utveckla slottet till ett ännu bättre kulturcentrum började spira. En dröm om att erbjuda Uppsalabor och besökare från Sverige och världen ett större utbud av kultur- och historieupplevelser. Förutsättningarna fanns och "Vasaborgen kultur och upplevelser" startades tillsammans med Susanne Ekblad, arkeolog och museiexpert.

Sedan premiären 1 maj 2004 har det hänt mycket i Vasaborgen. Museum under somrarna med utställningar om Långfredagsslaget, stuckaturkonst, Sturemorden med mera. Skulpturutställningar, dansuppvisningar och konserter. Kulturnätter och julmarknader. Spökvandringar, historiska vandringar och skolvisningar. Sommaren 2012 öppnade vi för första gången trädgården ovanpå Bastion Gräsgård för allmänheten och 2014 hade vi både café med uteservering och adventsmys.

Sedan 2004 har jag spelat Slottsfrun Maria, bland annat i de populära spökvandringarna på Kulturnatten och höstlovet. Sedan 2008 har jag varit ensam ansvarig för verksamheten, och mellan sex till åtta deltidsanställda personer jobbar med visningar och evenemang.

Min intention är att dela med oss av alla de spännande berättelser som finns i Uppsalas historia för mer kunskap och ökat intresse hos barn och vuxna med visionen att bli Sveriges mest besökta historiska turistmål.

Huvudman

Vasaborgen drivs av mig och mitt företag Apostel kommunikation och affärsutveckling AB. Företaget hyr ruinerna av Statens fastighetsverk. Vi har inga statliga eller kommunala bidrag, utan verksamheten överlever på de intäkter vi får från det sommaröppna museet, förbokade visningar, vigslar och andra evenemang.

Välkommen till Vasaborgen!

Mia Ulin, verksamhetsansvarig

Vasaborgen i media

Här finns länkar till olika ställen där Vasabrorgen syns i media, både i text, bild och rörligt!

Hemma i HSB nr 5 2018

Vardagslyx, augusti 2022

Sverigemagasinet sommaren 2022

Sommar i Sverige, bilaga i Aftonbladet 27/7-22.

Vasaborgen Uppsala slott. Besöksadress: Kung Jans port, Uppsala slott. Postadress: c/o Apostel, Slätbaksvägen 40 S-120 51 Årsta, Sweden. Tel: +46 703 90 79 89. info@vasaborgen.se