Gustav Vasas spellista – en sannolik konsert
6 juni kl 18.00
Vad lyssnade kung Gustav på?
Vilka låtar skulle ha funnits på hans spellista?
Det är nu 500 år sedan Gustav Eriksson valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs. Hans politiska gärning har noga studerats genom åren, men vad gjorde han för musiken?
Att det fanns musiker vid hovet vet vi. Faktiskt kom den lilla ensemblen på tolv personer som först uppträder i räkenskaperna år 1526 att bli grunden till världens äldsta fortfarande aktiva orkester, Kungliga Hovkapellet. Sannolikt spelade flera av dem mer än ett instrument och sjöng också vid behov. Vi vet också att det dansades. Ett säkert, men tragiskt, bevis på detta är att kungens första drottning, Katarina av Sachsen-Lauenburg, 1535 avled i komplikationer efter ett fall när hon höggravid dansade med den danske kungen.
Gustav själv var musikalisk. Han trakterade bl.a. luta och rapporteras ha haft en god sångröst. Äldste sonen Erik var i ännu högre grad musikintresserad, spelade också luta och har till och med efterlämnat ett fragment av en egen komposition.
Exakt vilken repertoar som framfördes vid Gustav Vasas hov vet vi inte, men sannolikt spelades musik från det tyskspråkiga området, tillsammans med flamländsk, italiensk och fransk musik, men kanske också något ur den mer begränsade skandinaviska repertoaren.
Cantamás
försöker i denna konsert tjuvkika i Gustav Vasas spellista; i en lätt
dramatiserad föreställning bjuds musik som sannolikt framförts – eller skulle
ha kunnat framföras – vid kungens hov och i hans omgivningar runt år 1550.
Boka biljett, begränsat antal. 6 juni kl 18.00 i Vasaborgens tornrum.
Om Cantamás
Cantamás startade år 1999 som en sångkvartett med inriktning på renässansmusik. Under åren har gruppen utvecklats till ett dynamiskt musikkollektiv med både sångare och instrumentalister. Deltagare och instrument varierar från projekt till projekt beroende på repertoaren; publiken har kunnat uppleva mellan fyra och 27 musiker på scen, beroende på projekt.Sedan starten har gruppen utvecklat ett musicerande som strävar efter kontraster och variation. Ambitionen är att komma nära publiken genom att fokusera på materialets innersta kärna, vilket ibland innebär djärva och okonventionella tolkningar av musiken.
Bland de senaste årens projekt kan nämnas ”Döden, döden” med musik av bl.a. Brumel, Févin och Richafort, ”Il Suono di San Marco” med venetiansk musik från generationerna före Monteverdi, ”Piae Cantiones – den musikaliska bockstensmannen” med en kollektion av både mer och mindre känd musik från den berömda samlingen, ”Säg mig dina tankar” med musik av flamländarna Compère och Mouton samt ”Feel the Senfl” med verk av 1500-talets superstjärna Ludwig Senfl.